Loading...

Långpass med laget

Home / Adventure race / Långpass med laget

I måndags körde vi långpass med 3/4:ar laget här i Jönköping. Det var kul att vi kunde ses i mina trakter för man vill ju alltid visa upp de områdena man tränar i, guldkornen och favoritstigarna! Jönköping med omnejd är har verkligen goda förutsättningar för fina långpass utan att det behöver bli för omständigt att arrangera. Min tanke var att göra det enkelt så vi kunde hålla bra fart. Paddling först eftersom det ofta blåser upp under dagen på Vättern som kan bli rätt stökig. Det är dumt att ta onödiga risker nu när vattnet fortfarande är väldigt kallt och man blir nedkyld fort.

Vi träffades kvällen innan hos mig och packade, planerade och pratade ihop oss inför måndagen. Efter lite för få timmar sömn så blåstes revelj. Vi tog en snabb frukost för att sedan gå ner till Huskvarnas kanotklubb där vi sedan startade paddlingen 8:00. Vi paddlade längs med sandbankarna till piren och sedan in i kanalen till munksjön där vi tog en runda för att sedan paddla tillbaka. Inte så spännande kanske men ändå helt okej. Jonas och Johanna paddlade acron med vingpaddlar och jag körde min surfski med boll under skrovet för att få lite mer motstånd. Vi hade tur med vindarna och det var lugnt vatten första halvan men det blåste upp på hemvägen. Vinden kom från nord-öst så vi hade lite sida-mot-vågor. Det blev tillräckligt högt för att slå in i min surfski så det blev lite kyligt mot slutet.

En aning kalla så gjorde vi en snabb växling till cykel och trampade iväg västerut, med sikte mot Mullsjö. Blev mest asfalt dit men vi tog även en liten sträcka på Bankerydsleden som visade sig vara riktigt fin! Väl i Mullsjö så gick vi på Södra Vätterleden som sträcker sig hela vägen till Huskvarna via Bottnaryd och Taberg. Denna delen hade jag inte kört innan så det var spännande även för mig att se hur cyklingen skulle se ut. Den var nog som finast i början runt Stråken när den ringlade sig söderut för att sedan övergå till mer grusvägar och kortare partier på asfalt. Leden fortsatte med liknande variation till Taberg. Sen så var den sista biten i princip uteslutande stig. Riktigt fin stig dessutom vilket jag kände till sedan tidigare och gärna ville visa upp för dom andra. Vi körde på bra under cyklingen och målet var att simulera race. Det tog oss 6,5h att göra dom 11 milen med ca 1600 höjdmeter.

 

Därefter så växlade vi till trekking, 35km via John Baurleden. Vi tog varsin mjukkonserv från 24 hour meals som vi värmde på i värmepåse. Mjukkonserver använder vi på race eftersom det är så nära ”vanlig mat” vi kan komma på enklast möjliga sätt och dom går även utmärkt att äta kalla om man vill. Eftersom det är mycket stigning i början så tog vi och åt samtidigt som vi gick uppåt för att undvika stopptid. Även på denna del så körde vi på och sprang på så länge det inte var alltför brant uppför. John Bauerleden är en av mina favoritstigar som jag tränar mycket på och inför långa race så blir brukar det bli några långtrekkingar där, antingen från Gränna till Huskvarna (50km) eller från Bunn till Huskvarna (35km). Nu skulle vi till Bunn där jag och Johanna hade ställt bilen dagen innan. Efter några timmar så började det skymma och vi satta på oss pannlamporna och körde vidare den sista biten. Det tog knappt 5h för oss att göra hela sträckan med ca 870 höjdmeter och klockan var 22:00 då vi kom fram till bilen. Totalt blev det ca 165km vilket tog oss 14h. Ett bra pass!

Det blev en lång dag men väldigt bra att kunna köra igenom som förberedelse inför Expedition Africa i maj. Tävlingen närmar sig med stormsteg och man blir bara mer och mer sugen nu att få komma iväg och tävla! Den 9:e maj lämnar vi Sverige och själva tävlingen börjar den 14:e. Jag kommer posta en länk med GPS-tracking här på bloggen när det närmar sig sen.

Comments(0)

Leave a Comment